Опыт использования специализированного питания у детей с муковисцидозом

Проведено наблюдательное клиническое исследование влияния применения специализированного высококалорийного продукта питания на физическое развитие и качество жизни детей, больных муковисцидозом.




The experience of using specialized food in children with cystic fibrosis / Yu. S. Pinegina, MD, PhD / Novosibirsk State Regional Clinical Hospital, Novosibirsk, Russia

Abstract. On the one hand, nutritive insufficiency is a typical symptom of cystic fibrosis, and on the other hand, can be considered as its complication. Chronic bronchopulmonary inflammation, increase of catabolism level, malabsorption of fat and protein, excess of viscous glycoproteids and increased amount of chalice cells in the small intestine lead to decrease of “availability” of nutritive substances. Nutritive disorders lead to weakness of respiratory muscles, reduction of lung volumes and development of hypoventilation, disorder of respiratory tract reparation, immune system dysfunction, aggravating severity of bronchopulmonary process. Modern strategy of nutritive support requires increase of calorie content of daily ration up to 120–200% per necessary weight, 40% calories being covered by means of fatty component, and 20% - by means of protein. We conducted observational clinical study of influence of application of special high-energy food product on physical development and life quality of children with cystic fibrosis. Materials for this study were indicators of physical development, data on history of development and disease of children (frequency of exacerbation periods of bronchopulmonary process during the study, need of urgent admissions to the hospital), and cultural study of respiratory microflora in 20 children aged 3 -6 years old. The level of physical development was evaluated by body mass index in the beginning and in the end of the nutritive therapy. We revealed that children who got supplementary nutrition as a component of daily ration during 6 months, had better indicators of physical development, which was expressed in larger values of body mass indices. Besides, among the patients who didn’t get regular nutritive support, we recorded increase in frequency of respiratory tract colonization with Pseudomonas aeruginosa.

Резюме. Нутритивная недостаточность, с одной стороны, является типичным симптомом муковисцидоза, а с другой может рассматриваться как его осложнение. Хроническое бронхолегочное воспаление, повышение уровня катаболизма, мальабсорбция жира и белка, избыток вязких гликопротеидов и повышенное количество бокаловидных клеток в тонкой кишке ведут к снижению «доступности» питательных веществ. Нарушения питания приводят к слабости дыхательных мышц, снижению легочных объемов и развитию гиповентиляции, нарушению репарации дыхательных путей, дисфункции иммунной системы, усугубляя тяжесть течения бронхолегочного процесса. Современная стратегия нутритивной поддержки требует повышения калорийности суточного рациона до 120–200% в расчете на долженствующий вес, при этом 40% калорий должны покрываться за счет жирового компонента и 20% за счет белка.

Это не весь текст статьи. Статья входит в раздел Premium и доступна только
зарегистрированным пользователям.

Войти или Зарегистрироваться

Купить номер с этой статьей в pdf

Все новости и обзоры - в нашем канале на «Яндекс.Дзене». Подписывайтесь

Актуальные проблемы

Специализации




Календарь событий: